Sofi Oksanen: Tisztogatás

 2010.09.12. 16:56

Sofi Oksanen: Tisztogatás
(Eredeti cím: Puhdistus)

„Jó volt az istállóban: nem kellett kerülni az állatok tekintetét, és a keze sem remegett soha, ha velük volt. Maasinak nem kellett nyugtalankodnia attól, hogy rángatja, Maasi fülébe bármit bele lehetett súgni, Maasi soha nem beszélne az emberek nyelvén.”

A Tisztogatás című mestermunka (Finnország első számú bestsellere, 140 000 eladott példány, irodalmi díjak, fordítás közel 30 nyelvre) két hihetetlenül erős nő története a kommunizmus, az elnyomás és a rendszerváltás idejét átfogva Észtországban és a keleti blokk országaiban. Abban a korban, amikor a bizalom már-már ismeretlen fogalommá vált, amikor egyre több pirospozsgás gyermekarc válik komorrá, miközben a korábbi cserfességüket felváltja a némaság, amikor a testvérek elárulják egymást, amikor mindenki igyekszik a saját irháját menteni a túlélés érdekében - nem törődve azzal, hogy milyen romokat hagy maga után.

Aliide Truu őrjítő szerelmi tragédiáját ismerhetjük meg, ami beteges birtoklási vággyal társul. Senki nem figyel oda rá eléggé, hogy tudjon erről a szerelemről, ami ebben a korszakban talán nem is elvárható, hiszen mindenkinek saját magára kell ügyelnie, ha túl szeretné élni. Senki sem számol Aliide kiolthatatlan szerelmével. Megaláztatások, kegyetlenkedések, hazugságok sorát vállalja, miközben „a kétségbeesés földjén rossz virágok nőnek”: feláldozza testvérét, kulturális gyökereit a biztonságért, amely csak látszólagos. De Aliide ezt is túléli. Időskori magányban éldegél szülőházában a legyekkel, az átkozott döglegyekkel – egyedül ők ismerik a legnagyobb titkát.

Aliide egy reggelen batyuforma alakot talál a kertjében. Ő Zara, akihez kezdettől fogva különleges kötelék fűzi: „A lány tekintete továbbra is kifejezéstelen maradt, ám a tátott szájban volt valami ismerős. Nem magában a lányban, hanem a viselkedésében, abban, ahogy viasszerű bőr alatt érzések rezdültek, amelyek nem tudtak a felszínre törni, s abban, ahogyan a test éberen figyelt, bár a tekintet üresnek tűnt.” Zara, akit egy barátnője árult el, s stricik kezére juttatta, kiszabadul fogságából, s átmenetileg menedéket talál Aliide-nél, miközben az olvasó előtt is kibontakoznak a zseniálisan szőtt szálak: Mit keres a vlagyivosztoki lány Észtországban? Kitől hallott Aliide Truu-ról? Hogyan került a drága selyemharisnya a lábára? S mitől éktelenkednek testén a kék-zöld foltok?

Sofi Oksanen kitűnően adagol, megdöbbentően jó ütemben lépeget múlt és jelen között úgy, hogy a történet végig érthető és érdekfeszítő marad. Maga az írás nem a szókimondó, naturális és nyers jelenetektől lesz súlyos és sokkoló, hanem az atmoszférától, ami körüllengi.

A Tisztogatás joggal várományos Magyarországon is az Év sikerkönyve titulusra.

 

Sofi Oksanen: Tisztogatás
Fordította: Pap Éva
Felelős szerkesztő: Illés Andrea
Kiadó: Scolar
368 oldal
ISBN 978-963-244-193-1
3450 Ft

Megjelenés: 2010. október 4.

Címkék: tisztogatás scolar kiadó sofi oksanen